De voordelen van Rozemarijn olie

Rozemarijn olie werd al gebruikt door oude Grieken, Romeinen, Egyptenaren en Hebreeën! Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is veel meer dan een aromatisch kruid dat goed op aardappelen en geroosterd lam smaakt. Het is één van de meest krachtige kruiden en essentiële oliën ter wereld. Rozemarijn olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een en frisse, kruidige geur die een stimulerende uitwerking heeft op het centrale zenuwstelsel. De plant is een kleine struik die ongeveer 90cm hoog wordt, met lange rechte stengels, smalle puntige blaadjes van ongeveer 2,5cm met lang en kleine bleekblauwe bloempjes.

Rozemarijn olie wordt al heel lang gebruik om haar volgende eigenschappen:

  • Stimulerend
  • Krampstillend
  • Windverdrijvend
  • Spijsverteringsbevorderend
  • Versterkend
  • Adstringerend
  • Reinigend
  • Goed voor een helder hoofd
  • Hartversterkend
  • Diuretisch en zenuwstillend

Rozemarijn olie wordt gekweekt in de Balkanlanden, Engeland, Frankrijk, Marokko, Portugal, Rusland, Spanje en Tunesië. Het wordt gewonnen door middel van waterdamp destillatie van de bladeren.

Top 4 voordelen van Rozemarijn olie

Naast de vele eigenschappen van Rozemarijn etherische olie is het op veel aspecten erg populair en wordt het veel ingezet om 4 redenen.

1. Rozemarijn olie stimuleert de haargroei

Bij toepassing op de hoofdhuid helpt Rozemarijn essentiële olie de haargroei te stimuleren. Veel mensen beweren ook dat kaalheid kan worden voorkomen, het helpt om de beruchte grijze haartjes wat te verminderen, en het kan worden gebruikt voor het behandelen van roos.

Tip: Meng 25ml basisolie met 7 druppels Rozemarijn olie, 3 druppels Laurier en 2 druppels Cypres olie.

2. Rozemarijn olie verbetert je geheugen

“There’s rosemary, that’s for remembrance, pray you love, remember.” – Ophelia (een uitspraak uit Shakespeare’s “Hamlet”).  Griekse geleerden gebruikte het om hun geheugen te verbeteren bij een examen. Het mentaal versterkende vermogen is bij hen al duizenden jaren bekend. Het maakt de geest helder en vrij van verwarring en twijfel. Het stimuleert de gevoeligheid en vergroot de creativiteit door uitputting weg te nemen.

Tip: voor een toepassing in een aroma brander: Meng 5 druppels Rozemarijn olie, 3 druppels Bergamot en 3 druppels Grapefruit olie.

3. Rozemarijn olie is nuttig voor je spijsverteringsstelsel

Rozemarijn olie is nuttig tegen indigestie, maagpijn, dikke-darm ontsteking, winderigheid en verstoppingen. Het helpt ook goed tegen leverziekten zoals geelzucht, hepatitis, levercirrose, galstenen en verstopping van het galkanaal door de versterkende werking op lever en galblaas.

Tip: Meng 25ml basisolie met 7 druppels Rozemarijn, 3 druppels Zwarte peper en 2 druppels Venkel essentiële olie. Masseer dit vervolgens rustig op de bestemde plekken.

4. Rozemarijn olie bij spierpijn

Heel goed tegen reumatische en spierpijn. Rozemarijn etherische olie helpt vooral ook bij vermoeide, stijve en te zwaar belaste spieren. In de winter ook z’n last van koude voeten? Het verwarmd koude ledematen en helpt bijzonder goed tegen reumatisme als gevolg van de kou.

Tip: Meng 25ml basisolie met 7 druppels Rozemarijn, 4 druppels Zwarte Peper en 2 druppels Gember olie.

Toepassingen met Rozemarijn olie

Om Rozemarijn etherische olie in het dagelijks gebruik toe te kunnen passen, zijn natuurlijk een paar simpele recepten die aansluiten op dit verhaal onmisbaar. Hierbij enkele DIY Rozemarijn recepten:

Geheugen verbetering: Meng 3 druppels van Rozemarijn olie met een halve theelepel kokosnoot olie en wrijf hiermee de nek in.

Dikker haar:  Breng 5 druppels Rozemarijn olie aan op de hoofdhuid en masseer direct na het douchen. Test wel eerst op gevoeligheid.

Note: gebruik etherische olie veilig. Lees voor gebruik eerst de contra indicatie en lees dit artikel zorgvuldig door.

Waar kun je Rozemarijn olie kopen?

Gebruik alleen etherische oliën van natuurzuivere kwaliteit. Gebruik van synthetische stoffen maken vele recepten onbruikbaar en is af te raden.

Rozemarijn olie kopen
By | 2017-11-04T11:31:42+01:00 oktober 2nd, 2017|Artikelen|0 Comments

Leave A Comment