Etherische olie veilig gebruiken 2017-10-05T20:16:43+02:00

Etherische olie veilig gebruiken. 

Etherische olie is een natuur product. Bij een juiste manier van gebruiken is het veilig en goed voor je gezondheid, maar bij een verkeerde manier van gebruik kan het ook gevaarlijk zijn. Lees voor gebruik dus altijd de contra indicatie zorgvuldig door. In eerste instantie zou je bijna onzeker worden van de waarschuwing en etiketten die op de oliën staan vermeldt. Dit is natuurlijk nergens voor nodig!

Gebruik het gewoon met mate…

Als je teveel water drinkt, is het ook slecht voor je. Je kunt zelfs water vergiftiging krijgen als je teveel water drinkt. Moeten we dan maar geen water meer drinken? Nee, natuurlijk niet! Water is juist goed voor je, maar teveel is niet goed. Zo werkt dit met etherische oliën ook. Etherische olie is een prachtig product wat de natuur ons schenkt, maar ga er zorgvuldig mee om.

Zit het gevaar hem dan alleen in “teveel”?

Iedere olie soort heeft andere eigenschappen en is hiermee uniek. Lavendelolie heeft een goede werking als het gaat om brandwonden. Deze olie mag je rechtstreeks op je huid smeren, dit kan geen kwaad. Tijmolie heeft echter een bijtende werking, en mag je nooit onverdund op je huid smeren. Citrus oliën hebben juist weer een fototoxisch effect, stel je hiermee dus niet bloot aan de zon. Iedere olie heeft dus een ander gevaar, lees voor gebruik de contra indicatie zorgvuldig door.

Wat is het daadwerkelijk gevaar van etherische olie?

Lees voor gebruik altijd de contra indicatie. Hier staan de meest voorkomende waarschuwingen over de etherische olie. Verdun de etherische olie waar nodig is met een basisolie. Smeer etherische olie dus nooit rechtstreeks op je huid. Je kunt het voor gebruik testen door de olie met een wattenstaafje op de binnenkant van je onderarm te smeren. Heb je na 24 uur geen uitslag of een geïrriteerde huid, dan ben je er waarschijnlijk niet overgevoelig voor.

Zwangerschap/borstvoeding en opletten bij kleine kinderen.

Tijdens zwangerschap en geven van borstvoeding kun je beter niet werken met bepaalde soorten etherische oliën. Niet alle risico’s zijn hiervan bekend, waardoor je het beter kunt vermijden. Bij kleine kinderen is er natuurlijk extra gevaar voor het inslikken. Hierdoor kunnen sommige bijtende etherische oliën direct in de slokdarm terecht komen wat ernstige gevolgen kan hebben. Bewaar je etherische olie dus altijd op een veilige plaats, en werk met voorkeur met kindveilige dop.

Etherische olie bij huisdieren.

Omdat etherische olie een gunstige werking kan hebben op de mens, wil dat niet zeggen dat dit bij huisdieren ook zo is. Voor de meeste huisdieren zijn etherische oliën juist giftig, voornamelijk bij katten. Behandel daarom nooit kwaaltjes van je dieren met etherische olie zonder dat je zeker weet dat deze etherische olie ongevaarlijk is.  

Richtlijnen voor een veilig gebruik:

  • Raadpleeg altijd eerst een huisarts of specialist voordat je gebruik gaat maken van etherische oliën bij zwangerschap of inwendig gebruik.
  • Als roodheid en irritatie plaatselijk op de huid optreedt bij het gebruiken van etherische oliën dien je dit direct te verdunnen met een zuivere plantaardige olie of olijfolie. Stop met het gebruiken van essentiële oliën bij ernstige irritatie of ongemakken van de huid, maag en luchtwegen.
  • Etherische oliën mogen nooit worden toegepast in de ogen, in de gehoorgangen of in open wonden. In het geval van direct contact met de ogen dien je dit meteen te verdunnen met een andere zuivere plantaardige olie. Verdun dit nooit met water, want hierdoor verergeren de klachten.
  • Wanneer je etherische oliën toepast bij kinderen, breng je eerst een kleine hoeveelheid olie aan om de gevoeligheid te testen van zowel de huid als overige sensitiviteit. Breng geen etherische oliën aan op de hand van kind want deze kunnen de olie verspreiden naar de ogen en mond.
  • Zorg ervoor dat je alleen 100% pure, zuivere etherische oliën gebruikt en alle waarschuwingen en instructies op het etiket opvolgt.

Het is goed te weten dat etherische oliën hoog geconcentreerde plantenextracten zijn. Het is dan ook belangrijk etherische olie op verstandige wijze en met zorg toe te passen. Probeer voor gebruik zoveel mogelijk informatie te winnen over het product zodat je een positieve en plezierige kennismaking hebt met etherische olie.

Tot slot:

Ben je gewoon bewust en verstandig hoe je met etherische olie omgaat. En vergeet vooral niet te genieten van de werking van etherische olie!