Manieren om etherische olie te gebruiken 2017-10-05T20:16:43+02:00

Het gebruiken van etherische olie

Etherische olie is in diverse maten beschikbaar. Gangbare flesjes zijn 10ml, 30ml en 50ml. Een flesje van 10ml is goed te gebruiken bij een gezichtsmassage en een flesje van 30ml is juist weer ideaal voor een lichaamsmassage.

Etherische olien hebben ook verschillende dikte’s. Pepermunt en Rozemarijn zijn bijna zo dun als water, terwijl Patchouli en Mirre bijna zo dik zijn als stroop. Wees voorzichtig bij dunnen etherische olien, want die komen snel uit de druppelaar. De dikkere doen er juist langer over, en vergen dus meer geduld.

Het mengen van etherische olie

Etherische olie mengen is niet moeilijk, zolang je maar weet wat je doet. Er zijn een aantal basisregels die je ten alle tijden in acht moet nemen. Gebruik altijd schone, en droge glazen flessen en randapparatuur. Meng olie dat gemakkelijk schoon te krijgen is, en bij voorkeur niet van plastic oppervlakten zijn. Deze worden namelijk aangetast door etherische olie.

Als je etherische olie gaat mengen met een basisolie, wordt meestal maar 2% etherische olie gebruikt. Dit houdt dus in dat je 1 druppel etherische olie aanmengt met 2,5ml basisolie. Als je een flesje van 50ml basisolie gebruikt, voeg je in totaal 20 druppels etherische olie toe. Als je een flesje van 30ml gebruikt, voeg je in totaal 12 druppels etherische olie toe. Vul het flesje van 30ml niet te vol met de basisolie, hierdoor houdt je wat ruimte over en mors je niet zo gemakkelijk. Let er ook op dat de dosering steeds moet afhangen van de sterkte en de kwaliteit van de etherische olie. Zo zijn Neroli, Wierook en Roos vrij sterke oliën. Hiervan hoef je minder toe te voegen. Als je een gezichtsolie mengt, halveer dan de sterkte van etherische olie (max 1%). Ben extra voorzichtig bij kinderen (slechts 2d ruppels op 30ml).

Kies hoogstens 3 verschillende etherische oliën als je gaat mengen. Voeg deze toe aan de basisolie. Schud het flesje zodat de oliën goed vermengd worden. Net als parfum, ruiken de etherische oliën op de huid anders. Probeer dus het mengsel te “fine-tune” door er een aangename geur van te maken. Als je bijvoorbeeld teveel Ylang Ylang hebt gebruikt, kun je de geur met wat Sandelhout verzachten.

Mocht je meer willen mengen voor toekomstig gebruik, voeg dan wat Tarwekiem olie toe. Hierdoor voorkom je dat de olie naar verloop van tijd troebel wordt, tenzij dat je Jojoba olie gebruikt.

 

Manieren om etherische oliën te gebruiken

Er zijn vele manier om etherische oliën te gebruiken. Om ze bij een behandeling in te zetten kun je dit op de volgende manieren doen:

  • Baden
  • Massage
  • Voetbaden
  • Warme en koude kompressen
  • Sauna en stoomruimten
  • Verdamping en luchtverfrissers
  • Stoominhalatie
  • Mondspoeling en gorgelen
  • Crèmes en lotions
  • Onverdunde toepassingen en inwendig gebruik

Etherische olie in bad:

Het is erg fijn om etherische olie te gebruiken in bad, het heeft namelijk een positieve werken op je lichaam en geest. Kies een etherische olie, of een combinatie van meerdere die bij je passen, en gebruik maximaal 8 druppels. Omdat de olie op het water blijft drijven dient deze met een emulgator gemengd te worden. Hiervoor kun je een beetje melk, room, honing of sojamelk gebruiken. Meng de etherische olie met één van deze stoffen en voeg het mengsel toe aan het badwater.

Masseren met etherische olie:

Masseren met etherische olie is gemakkelijk en effectief. De olie wordt goed door de huid opgenomen en kan verlichting geven bij diverse kwalen en/of inwendige problemen. Je dient de etherische olie aan te mengen met een basisolie (bijv Amandel of Jojoba). Als je een ontspannende massage wil, kun je ongeveer 10-15 druppels etherische olie toevoegen aan 100ml basisolie. Bij een behandeling met lichamelijke klachten of aandoeningen mag je dit iets verhogen tot een absolute max van 3%.

Voetje baden met etherische olie:

Heb je geen bad? Wellicht kun je dan eens een voetbad proberen. Schenk hoogstens 6 druppels etherische olie in warm water en laat je voeten circa 10 minuten weken. De etherische olie dringt dan snel in de voeten door.

Warme en koude kompressen:

Kompressen zijn een effectief middel om verlichting te brengen bij allerlei kwalen. Is het oppervlakte groot, dan voeg je circa 5-8 druppels etherische olie toe aan een hete of koude bak met water. Bij een kleiner oppervlakte kun je ongeveer 2-4 druppels gebruiken. Roer het water en de etherische olie goed door elkaar en leg een katoenen doek op het water. Knijp eventueel de doek nog even uit voordat je dit op het oppervlakte aanlegt. Bind een doek of handdoek om het kompres en laat het geheel even rusten totdat het op lichaamstemperatuur is gekomen. Herhaal eventueel het proces. Een warm kompres kan helpen bij reumatische of menstruatie klachten. Je kunt het ook gebruiken bij rug of buikpijn. Gebruik een koud kompres bij bijvoorbeeld zonnebrand, hoofdpijn of spataderen.

Sauna en stoomruimten:

Wie kent het niet; stoomruimten waar bijvoorbeeld Eucalyptus olie bij wordt gebruikt? Het geeft een heerlijk en schoon gevoel. Zet een schaaltje water met etherische olie erin, bijvoorbeeld in de hoek van de stoomcabine. Etherische olie tast namelijk plastic aan waardoor dure onderdelen kunnen beschadigen. Vooral in de wintermaanden wordt dit volop gebruikt bij verkoudheden, verstopte neuzen en ademhalingsproblemen. Giet de etherische olie bij het gebruik in de sauna niet direct op de stenen, maar zorg ervoor dat ze goed vermengd zijn met water voordat je ze op de stenen giet.

Verdamping en luchtverfrissers:

Geurbranders, ook wel verdampers of verspreiders genoemd zijn in alle soorten verkrijgbaar. Bijna ieder huishouden heeft er wel één ergens in een hoekje. Je hoeft er vaak enkel water en etherische olie bij te doen (en natuurlijk een waxinelichtje). De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de ruimte. In de regel gebruik je doorgaans 5 druppeltjes tot een max van 10. Kies bij voorkeur een brander waar veel water in kan, hierdoor duurt de verdamping langer. Afhankelijk van de gebruikte olie kan het bijvoorbeeld stimulerend, opwekkend, kalmerend of ontspannend zijn. Het kan bijvoorbeeld ook helpen bij hooikoorts of astma. Daarnaast zijn ze ideale luchtverfrissers en geschikt om onaangename geurtjes te verdrijven. Eventueel kun je opteren voor een elektrische verdamper, het is duurdere maar wel veiligere methode.

Stoominhalatie:

Giet ongeveer 6 druppels in een schaal kokend water, leun eroverheen en bedek je hoofd met een handdoek zodat de damp niet kan ontsnappen. Via de neus en keel worden de etherische olien in de longen gebracht. Het helpt bij ademhalingsproblemen, verstopte holten, verkoudheid etc. De damp kan erg sterk zijn, houd daarom je ogen dicht. Inhaleer eerst langzaam en dan geleidelijk dieper in. Probeer dit omstreeks 2 tot hoogstens 5 minuten vol te houden.

Mondspoeling en gorgelen:

Dit wordt veelal gebruikt bij keelpijn, ontstoken tandvlees, schimmels of een slechte adem. Je vult een beker met gekookt en weer afgekoeld water, voeg vervolgens 2 druppels etherische olie toe. Roer het mengsel en gorgel hiermee in de mond, slik het niet door.

Crèmes en lotions:

Je kunt in plaats van een plantaardige olie ook een crème of lotion nemen. Gebruik bij voorkeur een ongeparfumeerde, lanolinevrije creme. Je gebruikt dit meestal wanneer het te behandelen oppervlakte groot is. Als je een beetje Jojoba of Avodaco olie toevoegt werkt het meer voedend en zorgt ervoor dat de huid niet oprekt.

Onverdunde toepassing en inwendig gebruik:

We raden nooit aan etherische olie rechtstreeks op de huid te smeren, echter zijn er soms uitzonderingen. Lavendel kun je bijvoorbeeld rechtstreeks op de huid smeren als deze verbrand is. In de aromatherapie worden etherische olien ook zelden inwendig gebruikt. Dit komt doordat etherische olie een zeer geconcentreerde samenstelling van de plant is. Je slijmvliezen kunnen irriteren en ze zijn slechts met geringe maat oplosbaar in water. Bij inwendig gebruik en onverdunde toepassingen adviseren wij altijd een arts of aromatherapeut te raadplegen.