Wat is etherische olie? 2017-10-05T20:16:43+02:00

Wat is etherische olie?

Etherische oliën zijn iets anders dan plantaardige oliën (ook wel basisolie genoemd). Ze zijn vluchtig, geurig en verdampen snel. Ze kunnen niet in water worden opgelost, maar wel in alcohol, ether en plantaardige olien. De meeste etherische oliën zijn kleurloos of lichtgeel. Hun chemische samenstelling is erg complex en bestaan uit meer dan 200 bestanddelen. Ze komen in alle delen van de plant voor, denk aan; bladeren, bloemen, vruchten, twijgen, bast, hout, wortels en harsen.

Er bestaan wel meer dan honderd aromatische planten, maar slechts enkele worden gebruikt om er etherische olie van te maken. De planten komen overal ter wereld vandaan. Natuurlijk groeit de ene plant beter in een bepaald land, dan in een ander land. Ze worden namelijk sterk beïnvloed door de leefomgeving. De geur en kwaliteit wordt bepaald op het moment van oogsten en de methode waarop de olie wordt gewonnen.

Etherische oliën worden gebruikt voor de voedselindustrie. Je kunt hierbij denken aan natuurlijke smaakstoffen zoals rozemarijn, citroen, peterselie en venkel. In de parfumindustrie wordt ook vaak etherische olie gebruikt, echter kiest men er dan vaak voor om synthetische bestanddelen eraan toe te voegen. In de aromatherapie is dit natuurlijk uit den boze, en schiet het zijn doel voorbij. Het verliest hierdoor namelijk zijn therapeutische eigenschappen. Hierdoor kan het ook zijn dat de geur iets afwijkt van hetgeen wat je gewend bent, vaak zijn mensen namelijk bekend met de synthetische geur, en niet met de natuurzuivere etherische olie. Tevens wordt etherische olie ook gebruikt als medicijn en dus voor de holistische geneeswijze “aromatherapie”.